Wandtegels zetten

19 juni 2014, Reactie 0
Wandtegels zetten

In onze optiek is wandtegels zetten vakmanschap. Pas na het betegelen van zo’n 100 wanden begint het in de vingers te zitten. Toch zien we steeds vaker dat consumenten zelf tegels zetten. Zelfs op de wat moeilijkere plaatsen zoals in badkamers. Daar het vaak de eerste keer dat tegels gezet worden betreft, is het eindresultaat niet altijd zoals men gehoopt had. Daarom hier wat tips en een stappenplan om zelf wandtegels te zetten.

Wat heb je nodig?

Voorstrijk, waterpas, tegellijm, elastische hoeklijn met tegelklemmen, tegelkruisjes, stellatten, lijmkam (tandkam), rolmaat, tegelsnijder, beugelzaag met tegelzaagblad, breekstang, boormachine (+ opzetstukken), tegelcirkelsnijder (verstelbaar), papegaaientang / tegeltang, voegmiddel, rubber rakel, vochtige spons & droge doek.

Tips wandtegels zetten
Tip 1:

Zorg ervoor dat je alle benodigdheden hebt. Je werkt met tegellijm. Dat droogt. Even naar de bouwwinkel ten tijde van het tegels zetten is er niet bij.

Tip 2:

Maak een tegelplan, zodat bekend is waar welke tegels moeten komen en er geen mislukte randen van bijvoorbeeld 3 cm ontstaan.

Tip 3:

Bij een buitenhoek laat je aan de ene kant de tegels precies zo ver uitsteken als een tegel met tegellijm dik is. Op deze manier sluit de hoek mooi wanneer je de andere kant betegelt. Bij een binnenhoek laat je juist een rand van 5mm over, zodat de tegels ruimte hebben om uit te zetten.

Tip 4:

Bereken vooraf wat voor gaten je moet maken in de tegels (elektra, leidingen etc) en zorg ervoor dat de benodigde materialen binnen handbereik liggen. Houd in het tegelplan rekening met de gaten.

Tip 5:

Bij het boren van gaten eerst aftekenen en schilderstape plakken. Boor vervolgens door het schildertape heen. Dit vermindert de kans op het barsten van de glazuurlaag of de gehele tegel. Ook bij kleine barstjes direct een nieuwe tegel gebruiken, en niet de op het eerste oog de slechts licht gebarsten tegel.

Tip 6:

Bij het gebruik van grote tegels is vaak ook een grotere tegelsnijder dan een standaardtegelsnijder nodig.

Tip 7:

Voorstijk, tegellijm en voegsel hebben allen tijd nodig om te drogen. Plan minimaal drie verschillende tijdstippen in voor het zetten van het geheel.

Tip 8:

Bij zware tegels loop je het risico dat de onderste rij tegels wegzakt. Voorkom dit door wigjes of een steunlat te plaatsen.

Tip 9:

Tegels zetten gaat onlosmakelijk verbonden met snijverlies. Koop dus altijd ongeveer 10% meer tegels dan het te betegelen oppervlak.

Tip 10:

Bij het kopen van tegels rond je het aantal te kopen pakken af naar boven. Bijvoorbeeld: het te betegelen oppervlakte is 40 m². 10% extra voor snijverlies maakt tegels voor 44 m². Als er 1,2 m² in een pak zit, bestelt u 44/1,2= 36,67 pak. Afgerond naar boven koopt u dus 37 pakken tegels.

Stappenplan wandtegels zetten
Stap 1

Zeker in natte ruimtes maar eigenlijk bij iedere tegeloppervlak is een degelijke voorstrijk onontbeerlijk. Een voorstrijk zorgt ervoor dat de tegellijm hecht en de tegels in een later stadia niet barsten. Maak voor het gebruik van voorstrijk de ondergrond vuil-, stof- en vetvrij. Houd er rekening mee dat voorstrijk moet drogen.

Stap 2

Bij het betegelen van een wand begin je met het tekenen van een horizontale lijn op de wand. Gebruik hiervoor de waterpas en de stellatten.

Gebruik ongeveer het midden (gezien vanaf plafond en vloer) en houd je aan het tegelplan. Dit zorgt ervoor dat je zowel bij plafond als vloer goed uitkomt.

Stap 3

Breng de tegellijm op een klein oppervlak boven de horizontale lijn aan op de wand en strijk hier met de lijmkam doorheen. Pak de eerste tegels en plaats ze één voor één horizontaal en waterpas boven de horizontale lijn. Gebruik altijd tegelkruisjes om gelijkmatige voegafstanden te bewerkstelligen. Duw de tegels gelijkmatig en met een schuivende beweging aan en zorg dat er tegellijm onder de gehele tegen zit. Houd je goed aan het tegelplan!

Stap 4

Nu de eerste tegelrij gezet is, gebruik je als leidraad voor de volgende tegelrij de elastische hoeklijn met tegelklemmen die je op de uiteinden van de eerdergelegde tegelrij vastzet. Op deze manier blijf je horizontaal en waterpas werken. Werk op deze manier de hele wand af. Verwijder lijmresten uit de voegen. Herhaal stap 1-4 voor iedere wand in de ruimte. Afhankelijk van de gebruikte tegellijm dient het geheel nu te drogen. Meestal is één dag voldoende

Stap 5

Nu de tegels gezet zijn en de lijm gedroogd is, is het tijd voor het voegen. Met een rubber rakel strijk je de voegmassa diagonaal over het tegelvlak. Zorg ervoor dat alle voegen goed gevuld zijn. Vervolgens mag je de overtollige voegmassa verwijderen. Na het uitharden maak je het gevoegde tegeloppervlak met een vochtige doek schoon, waarna je het geheel met een droge doek napoetst.

Aanvraag vrijblijvende offerte - Tegelwerk

Wanneer u onderstaand formulier invult, neemt één van onze tegelzetters contact met u op voor een vrijblijvende offerte en een gratis adviesgesprek op locatie.

Persoonlijke gegevens

Uw naam*

Uw e-mail* (voor het versturen van dit formulier)

Uw telefoonnummer*

Bedrijfsnaam (indien van toepassing)

Werkzaamheden

Straat + huisnummer*

Plaats*

Omschrijving werkzaamheden, Bijzonderheden en/of vragen*:

Foto's (niet verplicht)


Vul de anti-spamcode in:*
captcha

Kaarsrecht tegels zetten is vakmanschap

Kaarsrecht tegels zetten door vakmannen

Lees verder

Neem contact op voor meer informatie

Neem contact op voor meer informatie

Contact

Tegelzetter nodig?

Neem contact op!